среда, 31. март 2021.

LJUBAVNICI IZ HASANLUA: POLJUBAC STAR 2800 GODINA

 Ljubavnici iz Hasanlua ili Poljubac star 2800 godina, nazivi su ljudskih ostataka koje je 1972. godine pronašao tim sa Univerziteta u Pensilveniji, predvođen Robertom Dajsonom.


Arheološko nalazište drevnog grada, Tepe Hasanlu, nalazi se na severoistoku Irana, u pokrajini Zapadni Azerbejdžan. Način njegovog uništavanja krajem 9. veka pre nove ere, doveo je do toga da grad ostane zamrznut u vremenu, pružajući istraživačima izuzetno dobro očuvane zgrade, artefakte i posmrtne ostatke žrtava.

Tepe Hasanlu se sastoji od centralnog nasipa u obliku citadele, visokog 25 metara, sa masivnim utvrđenjima i asfaltiranom ulicom, a okružen je niskim spoljnim gradom u kome su se nalazile kuće, štale, gradske blagajne i hramovi. Celokupna lokacija nekada je zauzimala veći prostor, ali je smanjena zahvaljujući lokalnim agrikulturnim i građevinskim aktivnostima, tako da danas zauzima dužinu od svega 600 metara, sa citadelom prečnika od oko 200 metara.

Na ovom mestu, istraživači su 1956. godine naišli na sloj grada koji je zamrznut u vremenu – “spaljeni sloj”, koji je sadržao više od 200 tela sačuvanih u pepelu i ruševinama. Sačuvani sloj omogućio je istraživačima da razotkriju užasnu priču o uništenju ovog grada, koje se dogodilo krajem 9. veka pre Hrista. Materijal koji je pronađen na lokalitetu, ukazuje na to da je grad zadesio iznanedni napad neprijatelja i tom prilikom je uništena citadela. Mnogim ljudskim ostacima koji su tu pronađeni, nedostaju glava ili ruke, a ostali su pretrpeli smrtonosne povrede glave. Jedan od ljudskih ostataka presečen je na pola, a većinu njih su činili žene, deca i starci, što ukazuje na to da su pobijeni stanovnici koji bi bili beskorisni kao robovi.

Nažalost, nedostatak pisanih dokumenata doveo je do toga da danas znamo vrlo malo o stanovništvu Hasanlua i njihovim okupatorima. Ne postoji pisani dokaz koji bi potvrdio njihov identitet. Nije nam poznat čak ni drevni naziv ove lokacije, kao ni kojoj državi je u to vreme pripadala, a još manje jezička i etnička pripadnost njenog stanovništva. S druge strane, iz istorijskih tekstova je poznato da je Kraljevstvo Urartu vršilo brutalne vojne kampanje u gvozdenom dobu, kako bi se proširilo na region oko Hasanlua.

Poljubac star 2800 godina

Iskopavanja lokaliteta Tepe Hasanlu, nastavljena 1972. godine, donela su otkriće koje je obišlo ceo svet. U jednom skladištu žitarica, verovatno krijući se od neprijatelja, pronađena su dva skeleta ljudi koje je brzo ugušio dim, dok je njihov grad bio u plamenu. Ovaj par je poslednje trenutke svog života proveo u zagrljaju, a smrt ih je dočekala u trenutku dok su ljubili jedno drugo i time njihov poljubac učinila večnim.

Iako su neki izvori tvrdili da oba skeleta pripadaju muškarcima, Muhamed Dandamajev, u svojoj knjizi Kulturne i društvene institucije drevnog Irana, navodi da se radi o muškarcu i ženi. Slična tvrdnja objavljena je i u magazinu za arheologiju, sa dodatnim informacijama i njihovoj visini, koja je bila blizi 160 centimetara.

Skeleti su pronađeni u skladištu bez ijednog predmeta, osim kamene ploče, koja se nalazila ispod glave skeleta koji leži na levoj strani. Desni skelet je na fotografiji prikazan sa povredom lobanje, ali to nije bio uzrok njegove smrti – oštećenje je nastalo prilikom arheološkog iskopavanja.

Univerzitet u Pensilveniji utvrdio je da je par preminuo zajedno oko 800. godine pre nove ere, a njihov poljubac u trenutku smrti kao da označava da je ljubav večna.


петак, 26. март 2021.

Lopovi haraju po bolnici u Aranđelovcu, odneli i dečja kolica: Nestao i novčanik

 

Očigledno je da lopovi više ne biraju i kradu sve što im padne pod ruku i gde stignu


Na društvenim mrežama u Aranđelovcu našla su se dva neobična oglasa. Iz zgrade pored Zelengore - ukradena su dečija kolica.

- Ako ih neko vidi ili ima neku informaciju Molimo vas javite Božidaru Vilotijeviću ili meni, ili na brojeve telefona 0606232990 i 0611346898. Hvala unapred - piše očajna majka.

Samo malo kasnije pojavio se još jedan oglas zbog krađe. Iz bolnice je nestao novčanik.

- Ukraden novčanik sa dokumentima i novcem. Oko 13.30 sati iz bolničke garderobe nepoznato lice je pobeglo sa novčanikom. Molim ako neko ima neku informaciju ili pronađe dokumenta na ime Filip Mijatović da mi javi 0612299130. Hvala - stoji doslovce na grupi Aranđelovčani i Aranđelovčanke.

Da su se krala dečja kolica i da se krade po bolnici, ne pamte ni najstariji Aranđelovčani, piše portal U centru.

Očigledno je da lopovi više ne biraju i kradu sve što im padne pod ruku i gde stignu.

Inače, pre neku godinu u Aranđelovcu i okolini čak je harala - "grobljanska mafija" koja je krala spomenike i mermerne poklopce sa grobnica. Od njihovog hapšenja sve do danas nije se pojavila slična degutantna pojava u gradu pod Bukuljom.

уторак, 16. март 2021.

Srbin u Nemačkoj osuđen za brutalno ubistvo: Majku iskasapio, pa delove tela spakovao u podrum

 

Kako je istragom ustanovljeno, Srbin je majku ubio na spavanju, a potom je njeno telo odneo u kadu i isekao na delove


Državljanin Srbije (49) osuđen je danas u Nemačkoj na deset godina zatvora zbog svirepog ubistva majke.

On je optužen da je u aprilu 2017. svoju majku Milenku T. (62) ubio u snu, a potom telo isekao na komade i sakrio.

Delovi tela pronađeni su u podrumu zgrade u Dizeldorfu u kojoj je nesrećna žena živela.

Kako je istragom ustanovljeno, Srbin je majku ubio na spavanju, a potom je njeno telo odneo u kadu i isekao na delove, koje je onda spakovao u kese i sneo u podrum. Policija je pronašla tragove njegove DNK na kesama, kao i otiske prstiju na kadi.

Nakon svirepog ubistva on je pobegao iz Nemačke u Srbiju, a uhapšen je u Hrvatskoj početkom prošle godine.

Podsetimo, nestanak Milenke porodica je prijavila u aprilu 2017. godine, a 4. maja je njeno telo pronađeno u kesama u podrumu.

Nemački mediji su tada pisali da je telo bilo obezglavljeno.

Motiv ubistva nikad nije otkriven, ali se veruje da je svemu prethodila svađa majke i sina.

петак, 5. март 2021.

Najkorisniji trikovi za lepotu: 14 saveta koji će vam promeniti život! Da bi vaše trepavice izgledale prirodnije, izaberite maskaru koja ima malu i tanku četkicu

 

Svaka od nas veoma često istražuje različite savete za lepotu, kako bi svoju  rutinu podigle na viši nivo. Većina žena voli da sama radi na svojoj lepoti, i zato smo mi za vas istražili neke od najkorisnijh trikova za lepotu, koji će vam promeniti život:

 

1. Pričvrstite kosu iza ušiju i pustite je da se prirodno osuši

Ovaj trik će vam uštedeti puno vremena a dobićete prirodnu i jednostavnu frizuru. Mokru kosu pričvrstite dugačkim šnalama iza ušiju. Previjte je koliko puta želite i pustite da se prirodno osuši. Dobićete blage talase, bez mnogo truda i za veoma kratko vreme. Ovo je jednostavan način da dobijete frizuru za svaki dan, kada nemate vremena.

 

2. Zamenite peškir za kosu pamučnom majicom

Nakon pranja kose, uvijte je u pamučnu majicu umesto u peškir. Pamuk će sačuvati vašu dlaku, neće oštetiti vaše krajeve kao što to nekad može da se dogodi sa mikrofiberskim vlaknima peškira. Ukoliko počnete da praktikujete ovaj trik, kosa će vam zagarantovano biti zdravija.

 

3. Kovrdžavu kosu prosušite papirnim ubrusom

Da bi vaše lokne dobile na volumenu, izbegavajte teške peškire. Najbolji način da prosušite vaše lokne je da za to iskoristite papirne ubruse. Pokupite površinski vodu sa vaše kose, a zatim je pustite da se prirodno osuši. Vaša kosa dobiće na volumenu i izgledaće puna života.


4. Preparate za kosu stavite na mokru kosu

Čini se da nema neke drastične promene u tome da li preparate nanosite na vlažnu ili mokru kosu. Ipak, vaše lokne biće definisanije ako preparate stavite na mokru kosu, tik nakon što isključite tuš.

 

5. Puder u kamenu nanesite na kapke dva puta, kako bi šminka stajala duže

Koliko god koristili prajmer pre nanošenja senke, šminka na očima se često razmazuje. Najbolji način da sve zadržite na svom mestu jeste da i pre i posle nanošenja senke utapkate puder u kamenu, koji će šminku fiksirati na vašim očima.

 

6. Za prirodne trepavice koristite tanku četkicu

Da bi vaše trepavice izgledale prirodnije, izaberite maskaru koja ima malu i tanku četkicu. Pomoću ovakve četkice možete prići kapku sa svih strana i raščešljati svoje trepavice tako da izgledaju gusto i prirodno.

 

7. Ne čistite četkicu maskare o ivicu bočice

Da bi vaše trepavice imale pravi bum efekat, ne čistite četkicu o ivicu bočice. Trepavice bolje izgledaju kada se raščešljaju sa debljim slojem maskare od korena ka gore.

 


8. Stavite na jagodice sjaj umesto hajlajtera

Da biste koži dali prirodan sjaj kada ne želite previše šminke, a ipak želite da se istaknete, umesto hajlajtera, stavite na vaše jagodice tanak sloj sjaja za usne i lagano ga utapkajte u kožu. Na taj način uz vrlo malo truda izgledaćete blistavo i sveže.

 

9. Iscrtajte ajlajner na gore

Ponekad se u pravljenju "mačijih očiju" dogodi da pogrešimo, jer liniju ajlajnera vučemo ravno u pravcu našeg uveta, a ne u pravcu naših obrva. Da bismo uspeli da se usavršimo, možemo koristiti samolepljive papiriće da bi bolje definisali liniju oko oka.

 

10. Nanesite braon kreon ispod vaših gornjih trepavica da bi izgledale definisanije

Iscrtajte blagu liniju ispod gornjih trepavica braon kreonom. Nakon nanošenja maskare, oči će vam izgledati veće a trepavice definisanije.


11. Iščešljajte svoje obrve

Da bi vaše obrve izgledale kako treba, ne morate ih docrtavati, dovoljno je samo da ih iščešljate i da ih na taj način stilizujete. Zahteva mnogo manje vremena, a izgleda lepše i prirodnije.

 

12. Natopite bjuti blender kafom i utrljajte ga na kožu lica

Istina je da kafa probudi vašu kožu i daje joj svežinu i sjaj. Stoga s vremena na vreme primenite ovaj trik, kada sebi skuvate kafu.

 

13. Dodajte balzam ili ulje u šminku, ukoliko imate suvu kožu

Ukoliko imate suvu kožu sklonu perutanju, dodajte malo ulja za lice u vaš puder, da biste je hidrirali i sprečili dalje isušivanje kože. Osećaćete se prijatnije i neće biti neprijatnog osećaja zatezanja na vašem licu.

 

14. Piling za usne od šećera i vazelina

Da biste uklonili mrtve ćelije sa površinskog sloja vaših usana, napravite piling od šećera vazelina. Ovo je jako korisan savet za regeneraciju vaših usana, a jednostavno možete napraviti sami piling za svoje usne.

среда, 3. март 2021.

SVE ZA LEPOTU: NAJBIZARNIJI KOZMETIČKI PREPARATI

 

Ptičji izmet



U Japanu su gejše u 18. veku koristile izmet ptica pevačica kako bi održavale svoj savršeni ten, međutim ovaj preparat je i danas široko u upotrebi. Bogat aminokiselinama, izmet ptica pevačica će učiniti da vaš ten bude poput porcelana, ali će vas i koštati – pedesetominutni tretman ovim preparatom naplaćuje se oko 180 dolara u kozmetičkim salonima.

Krema od puževe sluzi



Jedna čileanska kompanija počela je da proizvodi kremu za lice kojoj je glavni sastojak sluz od puža. Naime, sluz koju luče kopneni puževi puna je antioksidansa koji ih štiti od slobodniih radikala i čuva njihovo stopalo od povrede kad puze po oštrim predmetima. Klinički je ispitano da sluz pomaže u očuvanju kože i poboljšava funkciju ćelija, kao i da štiti kožu od sunca i sprečava prevremeno starenje i bore.

Napitak od svinjske placente



Iako ne spada u kozmetičke preparate, ovaj napitak je zbog svoje bizarnosti i navodnog uticaja na lepotu zaslužio da se nađe na ovoj listi. Želja da budu večno mladi i lepi je kod nekih ljudi toliko jaka da je jedna japanska kompanija počela da proizvodi napitak za koji tvrde da podmlađuje i prolepšava. To piće je, ni manje ni više, napravljeno od svinjske placente koja je puna hranljivih materija, minerala i vitamina koji hrane fetus i pomažu mu da se razvije dok se ne rodi. Ovom napitku dodate su različite arome, pa imate utisak kao da pijete običan sok.

Sperma od bika kao maska za kosu



Frizerski salon Hari’s u Londonu nudi vam specifičan tretman koji će vašu kosu nahraniti proteinima i učiniti je sjajnom i gustom. Ovo će vas koštati oko 55 funti, a kosu će vam natopiti spermom bikova.

Krema od zmijskog otrova



Svet je postao bogat za još jednu kremu protiv bora koje se svakodnevno pojavljuju na tržištu i obećavaju razna čuda. Jedan od glavnih sastojaka ove kreme je aktivni zmijski otrov koji ukoči mišiće bez trajne paralize (i smrti) koja obično prati kontakt čoveka sa tom supstancom. Ovaj preparat smatra se jeftinijom i jednostavnijom verzijom botoksa i navodno ima isti efekat.


уторак, 2. март 2021.

Oslobođene otete devojčice iz Nigerije

 

Stotine učenica otetih iz internata na severozapadu Nigerije oslobođene su jutros i nalaze se u prostorijama vlade nigerijske države Zamfare, rekao je guverner te oblasti.

„Srećan sam da objavim da su devojčice oslobođene, upravo su stigle u zgradu vlade i dobrog su zdravlja“, rekao je guverner Belo Matavale za Frans pres.

Rekao je da je prošlog petka oteto ukupno 279 srednjoškolki i da su sve oslobođene.

Vlasti su prvo saopštile da 317 učenica nedostaje pri prozivki posle napada naoružanih ljudi na taj internat u državi Zamfara u noći od četvrtka na petak.

Novinar Frans presa mogao je u zgradi vlade da vidi stotine učenica obučenih u svetlo plavi hidžab.

Radi se o četvrtom napadu za manje od tri meseca na škole na severozapadu Nigerije gde poslednjih više od deset godina kriminalne grupe, koje vlada naziva banditima, kradu stoku i otimaju ljude tražeći otkup.

Vlasti države Zamfara imaju običaj da pregovaraju sa kriminalinim grupama i poslednjih više od godinu dana postižu sporazume o amnestiji njihovih članova u zamenu za polaganje oružja.

Zvaničnici države Zamfara su u decembru pregovorima oslobodile 344 dečaka koje su banditi oteli iz njihovog internata u susednoj državi Kacina.

Pri svakom oslobadjanju vlasti negiraju da su platile bilo kakav otkup otmičarima, medjutim bezbednosni stručnjaci ne sumnjaju da se otkup plaća i strahuju da bi to moglo da dovede do povećanja broja otmica u tom siromašnom i slabo obezbeđenom regionu.

Priroda nije štedela na lepotama zapadne Srbije: Duboko u šumi skriveni su bajkoviti vodopadi

  Snaga ovih vrela nekada se koristila za rad vodenica i samo na ovom kratkom toku nalazilo se 12 potočara u kojim se mlelo brašno za stanov...