петак, 12. фебруар 2021.

Vakcinacija protiv korona virusa: Kako napreduju Balkan i svet - iz dana u dan

 

Kad je u pitanju raspodela vakcina, većina ljudi postavlja jedno pitanje - kad ću ja doći na red da je dobijem?


Šačica zemalja odredila je vrlo konkretne ciljeve, ali u ostatku sveta slika je mnogo manje jasna. I šta će se dalje dešavati?


Vakcinisanje čitavog sveta protiv Kovida-19 pitanje je života i smrti.


Ono podrazumeva komplikovane naučne procese, multinacionalne korporacije, mnogo oprečnih obećanja vlada i ogromnu dozu birokratije i regulative, što znači da određivanje kad i kako će se vakcine davati širom sveta nije nimalo jednostavno.


Agata Demara, direktorka globalnih predviđanja za Obaveštajnu jedinicu Ekonomista (EIU) uradila je jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja na ovu temu.


EIU se bavila svetskim proizvodnim kapacitetom baš kao i zdravstvenom infrastrukturom neophodnom da ove vakcine stignu do ljudi, brojem stanovnika sa kojim neka zemlja mora da se nosi i, naravno, onim što one mogu da priušte.

Najveći deo rezultata istraživanja čini se da se uklapa u predviđanja na liniji bogatih naprema siromašnih. Velika Britanija i SAD su u ovom trenutku dobro opskrbljene vakcinama, zato što mogu sebi da priušte da ulože mnogo novca u izradu vakcina i tako se stave na sam vrh reda za čekanje.


Neke druge bogate zemlje kao što su Kanada i Evropska unija malo više zaostaju za njima.


Većina zemalja sa niskim primanjima nije još ni počela sa vakcinacijom, ali ima nekih iznenađenja, naročito tamo u sredini.

Нема коментара:

Постави коментар

Priroda nije štedela na lepotama zapadne Srbije: Duboko u šumi skriveni su bajkoviti vodopadi

  Snaga ovih vrela nekada se koristila za rad vodenica i samo na ovom kratkom toku nalazilo se 12 potočara u kojim se mlelo brašno za stanov...