петак, 2. април 2021.

Kako voditi zdrav život i ostati aktivan u doba korone?

 

Kad je napolju hladno, a dan navuče one teške, sive oblake, kad se kroz saobraćajnu gužvu napokon dovučete s posla do kuće, ne pre 18h, samo oni s gvozdenom disciplinom mogu da se presvuku i odjure da trče ili u teretanu. Koronavirus nas je prilično „zatvorio“, a kako sve predugo traje, svi razlozi da se osećate nevoljno, pomalo depresivno, a svakako umorno – imaju svoje opravdanje.

Taj mikroorganizam, gotovo apokaliptične snage, promenio nam je svet, promenio je nas – i mentalno, a i fizički. Tromost, anksioznost, manjak dobrog raspoloženja i lične inicijative za bilo šta  - sve je nekako došlo „u paketu“, a upravo to, svesni smo, nije dobro za naše zdravlje, za naš organizam. Slabi ga, urušava, i to naročito sada kada treba da je spreman da se odupre svim koronama – ovom ili onom soju, klicama, bakterijama i ostalom što usput nosi hladno vreme.

Nije vam potrebna vojnička disciplina, niti da budete „gym“ fanatik da biste se osećali bolje i bili zdraviji. Recept je jednostavan: zdravi i uravnoteženi obroci, više kuvanog, zelenog i voća, 20-ak minuta vežbe, poneki suplement da nadoknadimo ono što ne dobijamo iz namirnica i sve to u - svom domu. Dakle, bez onog „kako me mrzi da se odvučem do teretane“. Za one koji su dobili koje kilo više nakon prazničnih krkanluka – ne savetujemo drastičnu i rigoroznu promenu u ishrani. Ovo, definitivno,  nije vreme za to. Pustite da se kilogrami tope polako, mršavite zdravo, ima vremena do leta.

Na koji način podiću uspavalu volju?

Čovek je rođen da se kreće, a većina nas je postala pasivna tokom pandemije. Zato je i Svetska zdravstvena organizacija pre nekoliko meseci pokrenula kampanju „Every Move Counts“ (Svaki pokret se računa). Preporučuju odraslima 150 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljeno, deci i adolscentima sat dnevno. Ukazuju da je umerena i lagana vežba važna kad su u pitanju i trudnice i stariji iznad 60 godina. Starijima od 65 godina savetuju vežbe za jačanje mišića i aktivnosti koje se odnose na ravnotežu i koordinaciju, što bi im pomoglo da u budućnosti spreče eventualne padove.

Osim toga što će vašem telu biti bolje, ne zaboravite na još jednu bitnu stvar – vežbanje i aktivnost utiču i na mentalno zdravlje. „Povećavanje fizičke aktivnosti ne samo da pomaže u prevenciji i upravljanju bolestima srca, dijabetesom tipa 2 i karcinomom, već smanjuje simptome depresije i anksioznosti, smanjuje pad kognitivnih sposobnosti, uključujući Alchajmerovu bolest, i poboljšava pamćenje“, rekao je nedavno Ridiger Kreh, direktor SZO za unapređenje zdravlja.

Jasno nam je koliko je benefita od fizičke aktivnosti, pa nam ostaje samo da – ne odlažemo početak s vežbicama i da malo stavimo akcenat na one naše zdrave navike u ishrani. Iako vam možda to baš ne deluje tako lako, reći ćemo vam ponešto i o spravicama koje zaista mogu da vas motivišu.

Za početak, hajde da zaboravimo na čips, pivo (ionako je hladno, a stomak raste) i slatkiše bar na dve-tri nedelje. Dobro, ako baš „umirete“ bez slatkog – redukujte na jednom, najviše dva puta nedeljno i nek to budu zdravi slatkiši, idealno čokolada za mešanje, do dve štangle.

Mali jutarnji ritual, a nije samo kafa

Ujutro, pre kafe i doručka, popijte toplu limunadu – pola limuna u šolji provrele vode pravi je jutarnji dar vitamina C vašem organizmu. Ukoliko ne volite kiselo, dodajte malo meda. Ili jednostavno popijte neki biljni čaj. Odvojte vreme za istezanje i protezanje, lagano razrađivanje ruku, ramena, struka, nogu... Probajte da istežete vrat, a time i deo leđnih mišića, tako što ćete bradu stavljati na početak ramena i tu zadržati koji sekund.

Zatim, ruke stavite iza leđa, ispod zadnjice, spojte dlanove, ispravite ramena i telo, i vucite što više.

Za ovu vežbu, ali i za mnoge druge kad je u pitanju istezanje ruku, dobro bi bilo da dodate malo  opterećenja (tegove od četiri, pet, muškarci mogu od šest kilograma). Ukoliko imate vremena pre posla i za seriju trbušnjaka, bar 50-ak, ali počnimo sa 20 – vi ste uspešno probudili svoje telo za novi dan.

Nakon tih nekoliko minuta istezanja, idealno bi bilo uz omiljenu vam muziku, pojedite zdrav doručak. Uvedite u obroke vitaminske „smutije“, zatim, hranu bogatu vlaknima (ovsene, ječmene pahuljice, pšenične mekinje, korn flejks) jer ona stimuliše rad creva i čini ih zdravijim. Izblendajte, na primer, bananu sa isceđenim limunom i dve pomorandže. Dodajte med i cimet ako volite. Ovo je odličan recept  i za užinu. Ako vam se prijede slatko u toku dana – bolja varijanta je svakako da jednu bananu umutite sa 2 dl hladnog mleka (bademovo ili obično), i u to da dodate po želji – malo orašastih plodova koji su izuzetno zdravi, ili samo kokos ili ravnu kašičicu kakaoa… ​​​​​​​

Blenderi jesu, i tu nema spora, izuzetno korisne sprave i mogućnosti pravljenja različitih zdravih kombinacija su beskonačne – smutiji, kaše najrazličitijih vrsta - od prokuvanog (u mleku, vodi) ovsa sa raznim dodacima za doručak do ručka sa izblendanim povrćem, pilećim i ćurećim mesom (jer crveno ipak treba redukovati). Još ako vaš blender, kao Sencor Blender SBU 7873VT, ima tu prednost da njegovi nastavci mogu da se ubace u mašinu za sudove – vaš posao je sveden na minimum.

Ovaj blender, zbog jakog motora od 1500W, odličan je za tvrdo povrće poput cvekle i šargarepe, što savetujemo da obavezno ubacite u ishranu, a fino usitnjava i orašaste plodove. Ima sedam brzina i 28.000 obrtaja u minutu.

Hrana i jedna važna pomoć

U toku dana potrudite se da jedete kuvanu hranu, nezačinjenu, bogatu povrćem. Ubacite vlaknima bogatu boraniju i grašak. Citrusi, osim što su riznica vitamina C neophodnog za jačanje imuniteta, pomažu i u mršavljenju, pa ubacite po koji grejp. Idealno bi bilo da iscedite u sokovniku (ili čak u jačem blenderu) limun, dve pomorandže i grejp i da, uz vodu, napravite litar zdravog soka. Ukoliko niste baš obožavalac agruma, a prethodnih meseci se i niste hranili zdravo, dodajte suplemente. Važni su jer se u njima ipak nađe ponešto od onih hranom teško nadoknadivih minerala i vitamina.


Нема коментара:

Постави коментар

Priroda nije štedela na lepotama zapadne Srbije: Duboko u šumi skriveni su bajkoviti vodopadi

  Snaga ovih vrela nekada se koristila za rad vodenica i samo na ovom kratkom toku nalazilo se 12 potočara u kojim se mlelo brašno za stanov...